català | castellano | english | français | русский

Visites: (+34) 972 50 60 94
Consorci: (+34) 972 51 45 85

Cisterna Principal (subterrani)

Sota el paviment del Pati d'Armes tenim situada la principal reserva d'aigua potable de la Fortalesa , capaç de garantir el consum de la guarnició durant un any .

L'aigua arribava mitjançant un aqüeducte procedent de dos deus , un situat a les rodalies i l'altre a la veïna localitat de Llers .

Utilitzant canalitzacions separades i mitjançant uns arcs , les aigües , salvaven el desnivell que envolta la Fortalesa i , travessant el glacis , arribaven al fossat .

Des d'allà , una de les canonades havia d'omplir per gravetat les set cisternes situades en el mateix , mentre que l'altra , mitjançant un sifó , elevava l'aigua prou el nivell del Pati d'Ànimes . Després i mitjançant unes arquetes distribuïdores , es procedia a omplir indistint dels quatre grans dipòsits .

La capacitat conjunta d'aquests dipòsits s'aproxima als nou milions de litres , i s'assenten a una profunditat de vuit metres sota el terra del Pati . Poden ser buidats independentment i amb tota facilitat mitjançant un desguàs subterrani que condueix al fossat .

Cada dipòsit abasteix un dels quatre pous situats a les cantonades del Pati d'Armes . Gràcies a l'especial forma d'ompliment dels mateixos , les cisternes quedaven fora de perill de contaminacions i sabotatges.

<<  Pag 1/2  >>